‘Als schaduwexpert geef ik achter de schermen advies’

4
Zeger Debyser (c) Vertommen

Leuvens gemeenteraadslid Zeger Debyser is viroloog van opleiding. Zijn labo gaat in maart op slot maar biedt hulp aan bij het testen: ‘Na weken wachten zal er uiteindelijk niet op ons aanbod worden ingegaan.’ De voorbije maanden hield Zeger zijn bevindingen bij.

Januari: ‘Het zal wel overwaaien’

Onder virologen wordt over het nieuwe virus al gesproken. Soms wat lacherig. De media zullen er wel weer veel aandacht aan besteden, maar waren de vorige grote uitbraken zoals de Mexicaanse griep, vogelgriep, zika, SARS, MERS en ebola ons toch niet vooral gespaard gebleven? Het zal wel overwaaien.

Februari: ‘De toon is te luchtig’

Mijn ongerustheid neemt toe. Wat in China aan de hand is, is erg onrustwekkend. Ik lees veel bij. Als men mij de vraag stelt, antwoord ik: ‘We weten het niet, het is een nieuw virus.’ Maar het niet-weten scoort niet goed in de media.

Het verwondert me hoe het risico geminimaliseerd wordt – vooral op tv – en vergeleken met de seizoensgriep. De toon is te luchtig. De grote coronashow. Mensen mogen de ernst blijkbaar niet inzien.

Niet akkoord ben ik met de reisadviezen in het krokusverlof. Ik raad mensen in mijn omgeving af naar Italië te reizen. Die Italianen in Noord-Italië gaan namelijk ook skiën. Jammer genoeg wordt er veel te weinig getest. Waardoor er te weinig wordt geïsoleerd.

Maart-april: ‘Te weinig testcapaciteit, te weinig mondmaskers’

De ramp voltrekt zich. De beelden van de Italiaanse ziekenhuizen maken indruk. Onze ziekenhuizen bereiden zich goed voor. Daar zullen we het goed doen.

‘Zonder lockdown hadden we nog veel meer doden gehad’

De voorziene testcapaciteit is echter veel te laag, zodat onze verdedigingslinies worden overrompeld. Er zijn ook te weinig mondmaskers. Ik steun de lockdown op dat moment. Die kwam geen moment te vroeg. Zonder lockdown hadden we nog veel meer doden gehad.

Ook ons labo gaat op slot. Ik ben solidair. We doen ondersteunend werk voor Rega en bieden onze hulp aan bij het testen. We hebben daarvoor expertise, maar na weken wachten zal er uiteindelijk niet op ons aanbod worden ingegaan.

Ik word dan maar schaduwexpert. Achter de schermen geef ik mijn advies en inzicht aan onze parlementairen en aan enkele journalisten die erom vragen. Ik wijs op wetenschappelijke fouten in media-artikels. Ik blijf anoniem omdat ik zie dat afwijkende meningen op dat moment worden neergesabeld in de media. Ik wil ook collegiaal blijven.

‘Boos word ik wanneer ik Fred, een lid van onze lokale afdeling, moet doorsturen naar spoed’

Boos word ik wanneer ik Fred, een lid van onze lokale afdeling, moet doorsturen naar spoed. De man zat al twee weken met lichte symptomen thuis, maar kreeg geen test. Tot hij mij angstig opbelt op een zondagavond. Hij wordt meteen opgenomen met covid.

Aan mijn twee dochters die geneeskunde studeren zeg ik: ‘Dit kan ik niet aanvaarden. Een ziekte waarvan de oorzaak gekend is en waarvoor een test bestaat, niet op tijd kunnen vaststellen omdat er niet genoeg testcapaciteit bestaat, in de 21ste eeuw.’ Ik bel Fred iedere dag. En hij herstelt, godzijdank.

Mei: ‘Nu moeten we leren uit onze fouten’

Ik geef een webinar voor Jong N-VA. Er zijn wat technische mankementen maar het doet me goed mijn inzichten te mogen delen. We zijn geen wereldkampioen virologie geworden, verre van. Maar nu moeten we leren uit onze fouten voor er een nieuwe golf komt.

Gebrek aan testen, gebrek aan maskers, de situatie in de woonzorgcentra, de krakkemikkige federale structuur om dit aan te pakken …

‘Gebrek aan testen, gebrek aan maskers, de situatie in de woonzorgcentra, de krakkemikkige federale structuur om dit aan te pakken …’

Maar er zijn ook goede dingen in coronatijden: de solidariteit onder de mensen, de inzet van de zorgverleners en het onderwijzend personeel, de resultaten in de ziekenhuizen. Ik ben les blijven geven, met audio-opnames. Toch sta ik erop mijn studenten in een laatste les via Skype nog eens digitaal te kunnen ontmoeten. Over het onderwijs klagen ze niet, wel over de sociale isolatie. En ze vragen wat uitleg over covid. Opnieuw doet dit gesprekje deugd.

We gaan de chronische fase in …



Meer helden

‘Als schaduwexpert geef ik achter de schermen advies’

‘Na twee maanden zien we het applaus wegebben’

‘Twee weken voordien had hij de hele serre nog omgespit’

‘Mijn zoontjes heb ik 8 weken niet gezien’

‘Mensen sterven zonder familie om zich heen’

Verpleegkundige Inge De Ridder: ‘Mijn gezin geeft me de moed om door te gaan’

Donderdag 9 april: een nachtshift in het leven van spoedarts Kevin Vereecken

Louis Ide, specialist infectiecontrole Jan Palfijn: ‘Een tweede lockdown is echt geen optie’

‘Uren bel ik rond om mondmaskers te vinden’

Erik Ramaekers (39) is zorgkundige in de thuiszorg

Chelsea Schoubben, maatschappelijk assistent kinder- en jeugdpsychiatrie

‘Hebben we al een zekere vorm van immuniteit opgebouwd? We weten het niet.’

‘80-plussers die huilen, dat snijdt door hart en ziel’

‘Wanneer iemand het niet haalt: dat zijn de lastigste momenten’

‘Veel mensen zoeken troost in een pakje koeken’

‘Naast de vele uren en de werkdruk is er het verdriet van heel wat mensen’

‘De patiënt is prioritair. De ontlading volgt thuis’

Comments are closed.