‘Uren bel ik rond om mondmaskers te vinden’

3
Kristel Somers

Antwerps gemeenteraadslid Kristel Somers is huisapotheker in Ekeren. De apotheek bleef voortdurend open. Kristel was voor veel patiënten het eerste fysieke aanspreekpunt.

‘Vanaf dag één zijn huisapothekers een belangrijk aanspreekpunt in deze coronacrisis. We worden overspoeld met vragen van ongeruste mensen. Vaak zien de patiënten hun arts niet of hebben ze schrik om naar spoed te gaan. Maar ze blijven ons wel massaal rechtstreeks zien in de apotheek. Ook om gewoon een praatje te maken.

Dagelijks ben ik in contact met mensen die ziek zijn of aan het worden zijn. Dankzij een zelfgeplaatst plexiglas kan ik mijn job als huisapotheker verderzetten, persoonlijk en betrokken. Ik zorg ervoor dat iedereen steeds zijn medicatie krijgt. Indien een arts toch nodig is, verwijs ik de patiënten door. Kortom, als huisapotheker verzeker ik mee de continuïteit van de eerstelijnszorg.

Door de schaarste wordt de huisapothekers gevraagd de gecertificeerde mondmaskers voor te behouden aan zorgverleners en risicopatiënten. Ik moet elke dag opnieuw mijn plan trekken om de noodzakelijkste producten te vinden. Uren bel ik rond om alsnog doeltreffende mondmaskers te vinden, die druppelsgewijs worden geleverd. Ik verkoop ze dan mondjesmaat om zoveel mogelijk risicopatiënten te kunnen helpen.

Jammer genoeg wordt ons engagement als huisapotheker nog altijd te weinig erkend door de federale overheid. De communicatie van de overheid bereikt immers niet iedereen. De meest kwetsbare groepen in de bevolking, maar vooral veel oudere patiënten, hebben behoefte aan uitleg op maat en een luisterend oor om praktisch en mentaal de coronastorm te kunnen doorstaan.

Hoe cynisch en hypocriet het verhaal rond de mondmaskers in de supermarkten ook was, we hebben onze rol in de eerstelijnszorg volop waargemaakt. Vanaf dag één bleven wij voortdurend open en waren voor veel patiënten het eerste fysieke aanspreekpunt.Meer helden

‘Als schaduwexpert geef ik achter de schermen advies’

‘Na twee maanden zien we het applaus wegebben’

‘Twee weken voordien had hij de hele serre nog omgespit’

‘Mijn zoontjes heb ik 8 weken niet gezien’

‘Mensen sterven zonder familie om zich heen’

Verpleegkundige Inge De Ridder: ‘Mijn gezin geeft me de moed om door te gaan’

Donderdag 9 april: een nachtshift in het leven van spoedarts Kevin Vereecken

Louis Ide, specialist infectiecontrole Jan Palfijn: ‘Een tweede lockdown is echt geen optie’

‘Uren bel ik rond om mondmaskers te vinden’

Erik Ramaekers (39) is zorgkundige in de thuiszorg

Chelsea Schoubben, maatschappelijk assistent kinder- en jeugdpsychiatrie

‘Hebben we al een zekere vorm van immuniteit opgebouwd? We weten het niet.’

‘80-plussers die huilen, dat snijdt door hart en ziel’

‘Wanneer iemand het niet haalt: dat zijn de lastigste momenten’

‘Veel mensen zoeken troost in een pakje koeken’

‘Naast de vele uren en de werkdruk is er het verdriet van heel wat mensen’

‘De patiënt is prioritair. De ontlading volgt thuis’

Comments are closed.