‘Mijn zoontjes heb ik 8 weken niet gezien’

4
Katrien Rutten

Katrien Rutten is verpleegkundige van opleiding en voorzitter van N-VA Alken. Ze baat een serviceflat uit in Hasselt. ‘We hebben gekozen voor een volledige lockdown. Ik heb mezelf mee opgesloten in de residentie. Ik verblijf hier al bijna acht weken in een flat.’

Omdat onze bewoners tot de risicogroep behoren hebben we vanaf 15 maart gekozen voor een volledige lockdown. Ik heb mezelf mee opgesloten in de residentie. Ik ‘woon’ intussen al bijna acht weken in een flat. 

Dag en nacht paraat

Mijn gezin heb ik al acht weken niet gezien. Ik heb 2 kinderen van 6 en 7 jaar. Die hebben het wel even zonder mij moeten stellen. Op woensdag en zondag ga ik wel even fietsen of wandelen, maar voor de rest sta ik er dag en nacht.

We hebben de deuren gesloten voor bijna iedereen. Enkel de huisarts en de kinesist mogen binnen. Ikzelf doe de hele verzorging samen met een externe verpleegkundige van ons team. Ik ben dag en nacht aanwezig en heb mezelf mee opgesloten omdat ik natuurlijk zelf gezond wil blijven om onze bewoners te kunnen blijven verzorgen.

Helaas hebben we een aantal besmettingen gehad. Maar op één overlijden na is iedereen weer gezond. Ik ben gestart met opleidingen te geven aan onze bewoners over hoe ze een mondmasker moeten dragen en de juiste handhygiëne moeten toepassen.

‘Volgende week donderdag zie ik voor het eerst in acht weken mijn oudste zoontje terug’

Heel warm gevoel

Vandaag is het de eerste dag dat ze eens buiten de deuren mogen komen en vanaf volgende week mogen ze één mantelzorger op de flat ontvangen. Eigenlijk moeten we zo streng niet zijn, maar door zo te handelen hebben we heel wat besmettingen kunnen voorkomen.

Volgende week donderdag zie ik voor het eerst in acht weken mijn oudste zoontje terug. Hij moet naar school en dan verbreek ik voor mezelf de quarantaine. Daarna komt mijn jongste zoontje erbij. Mijn echtgenoot behoort tot de risicogroep, dus hij blijft nog even in quarantaine.

‘Ik kijk met een heel warm gevoel terug naar die acht weken’

Ik kijk met een heel warm gevoel terug naar die acht weken. Mijn bewoners hebben mij ook heel hard verwend. Het was niet altijd gemakkelijk. Zeker het tekort aan beschermingsmateriaal en een tekort aan zuurstof en andere medicatie maakten het werken moeilijk. Maar ik zou het direct weer overdoen.Meer helden

‘Als schaduwexpert geef ik achter de schermen advies’

‘Na twee maanden zien we het applaus wegebben’

‘Twee weken voordien had hij de hele serre nog omgespit’

‘Mijn zoontjes heb ik 8 weken niet gezien’

‘Mensen sterven zonder familie om zich heen’

Verpleegkundige Inge De Ridder: ‘Mijn gezin geeft me de moed om door te gaan’

Donderdag 9 april: een nachtshift in het leven van spoedarts Kevin Vereecken

Louis Ide, specialist infectiecontrole Jan Palfijn: ‘Een tweede lockdown is echt geen optie’

‘Uren bel ik rond om mondmaskers te vinden’

Erik Ramaekers (39) is zorgkundige in de thuiszorg

Chelsea Schoubben, maatschappelijk assistent kinder- en jeugdpsychiatrie

‘Hebben we al een zekere vorm van immuniteit opgebouwd? We weten het niet.’

‘80-plussers die huilen, dat snijdt door hart en ziel’

‘Wanneer iemand het niet haalt: dat zijn de lastigste momenten’

‘Veel mensen zoeken troost in een pakje koeken’

‘Naast de vele uren en de werkdruk is er het verdriet van heel wat mensen’

‘De patiënt is prioritair. De ontlading volgt thuis’

Comments are closed.